Engelsk springer spaniel

- en raspresentation

 

Den engelska springer spanieln är den äldsta av de engelska fågelhundarna, och utgör ursprungsrasen till alla landspaniels, med undantag av clumber spanieln. Den användes ursprungligen för att stöta upp villebråd vid nätfångst för falk och för greyhound, därav namnet "springing". Springer spanieln är en stötande och apporterande fågelhund och blev erkänd som egen ras 1902. 

Maja apporterar fågel

Springern är gladlynt och lättlärd. Det är en kompakt hund med mankhöjd på ca 51 cm och den har en stark kropp med kraftig hals och välutvecklad bröstkorg. Öronen är droppformade och ligger ganska tätt intill huvudet. Pälsen är tät och rak och ska ge gott skydd mot väder och vind. Behäng på öron, kropp, och ben. Färgen är leverbrunt och vitt, svart och vitt, eller någon av dessa kombinationer med tantecken. Om du vill kunna ägna dig åt flera grenar av hundsporten är engelsk springer spaniel ett utmärkt val. Springern är mest känd som jakthund, men är genom sitt följsamma mjuka sätt också en utmärkt hund för andra grenar såsom viltspår, lydnad, agility, bruks etc och självfallet en fin kompis på motionsrundan. Även om den inte kräver milslånga promenader varje dag så är det ingen soffliggare.

Dante apporterar fågel

Jakt med spaniel kräver en lättdresserad, livlig och uthållig hund som hela tiden söker i sitt relativt korta zick-zackmönster innanför skjutområdet. Vid stöt av vilt ska den sätta sig och först efter kommando apportera fällt byte med mjukt grepp tillbaks till föraren. Springerns användningsområde är inte begränsat till fågeljakt utan används också med framgång som kortdrivande. Springern är således en tålig ras, med spänst, snabbhet och ett utmärkt luktsinne.Springern är intelligent och älskar att jobba - fysiskt och mentalt - och den är oerhört läraktig. Man använder sig med fördel av mjuka metoder i inlärning på en springer, då har du den med dig hela vägen. Mot människor är den kärvänlig och den är inte aggressiv mot andra hundar. Den har ett motionsbehov på medelnivå och ett arbetsbehov på medelplus-nivå. Den är med på allt du vill. En springer har en enorm vattenpassion och vill gärna ta en simtur då och då, både i rent och dyigt vatten. Pälsen kräver borstning ett par gånger i veckan och behöver dessutom trimmas med jämna mellanrum.  Springern är ett oerhört trevligt sällskap!

                            Izzie rejsar på stranden                                   Maja myser med klöv efter lyckat viltspår

                 Stella efter funnen klöv i viltspåret                                     Beda på språng i utställningsringen

 

Rasstandard för Engelsk springer spaniel, FCI Grupp 8 >>