Viltspår-SM 2007


20070805   Maja vinner Viltspår-SM!

 

               
                

                  Prisutdelning av domare Markko Kallio och huvuddomare Lars Skoog

 

                

                Prisutdelning av SSRK:HS Viltspårsansvarige Lars-Inge Kvist 

Priserna som vi vann gick inte av för hackor. Vilka generösa sponsorer! Vi fick med oss en grill, en såg, en fleecejacka, en Kumfi, en hundbok, en fint diplom, ett presentkort på ett års fri veterinärvårdsförsäkring på ett värde upp till 4000 kr, 15 kg hundfoder, en stor handgjord SM-rosett och det vackra vandringspriset i glas (en vacker glasskulptur i design Mats Jonasson, Målerås) skänkt och instiftat av SSRK:Hs samt en vandringsprisbok, där vår vinst är förevigad med text och foto.

 

               

                Prispallen!

                2:a SVCH Digby Tollers Power Dream Sky High

                1:a SVCH Pygmalia's Bärglärka

                3:a Ruel's Viktorianska Viktoria        

 

                

                   Malin och Maja

 

                

Huvuddomare Lars Skoog går igenom förutsättningarna. "Det finns inget utmärkt spårupptag utan enbart en ruta på ca 30x30 m. Du får lösa uppgiften hur du vill och vi kommer inte att ingripa eller yttra oss på något sätt under spåret. Spåret och vägen till målet är nu helt och hållet er." 

                   

                   Efter spårslutet...   där satt den! Klöven var åtminstone med... nu var det bara att åka tillbaka till bygdegården, käka lunch ihop med en pirrig familj, ringa vänner och vänta på domarkonferensen. Först då skulle vi ju få veta hur långt vårt spårarbete skulle räcka. Dock kände jag mig oerhört nöjd med Majas insats, hon var otroligt motiverad och spårnoga, som hon alltid är - hon slutar aldrig att arbeta trots svårigheter, hon ger verkligen minsann aldrig upp. Hon är alldeles fantastisk - vår lilla pärla!

 

                   

 

Vi visste att det skulle vara oehörda svårigheter på ett SM-spår, men efteråt fick vi reda på hur det såg ut:
Ett 1 km långt spår med dragen klöv och en liggtid mellan 18-24 timmar, en spårupptagningsruta på ca 30x30 m, med en tredjedel av spåret blodat, 6 oblodade vinklar, sårlegor som skulle markeras, en spårlycka samt flera sträckor långa bloduppehåll. SM-spåret tog sig Maja igenom på en tid av 27 minuter med 84 poäng av 84 möjliga. Detta innebar att vår tjej lyckades med att - bland 11 startande ekipage från avdelningar inom SSRK - spåra till sig 1:a-platsen i årets Viltspårsmästerskap och därmed får titulera sig
"Svensk Mästare i Viltspår 2007". Dessutom har SSRK:Hs instiftat ett Vandringspris i viltspår som vi nu får njuta av i vår ägo under ett år. Vår vinst innebar också att vi är direktkvalificerade till Viltspår-SM 2008.
Kritiken från vår huvuddomare Lars Skoog löd:

"Hund med otrolig spårsäkerhet och exakthet som jag nog inte tidigare sett under mina 30 år som domare, särskilt inte under spårförhållanden som dessa, då svårigheten på SM-spåren är mycket hög. Föraren uppträder lugnt och uppvisar mycket bra förararbete. Ringar vinkel i buskage på ett utmärkt sätt. Ringar cirkel två gånger på ett utmärkt sätt. Efter skottet följer hon spåret exakt till viltdel. Spårar i mycket lämpligt tempo. Mycket bra ekipage. HP" 

 

Det kan inte beskrivas i ord hur det kändes att stå där och inse att ju fler namn på ekipage som ropades upp, desto högre placering skulle vi få... när det bara återstod 2:a- och 1:a-platsen dunkade mitt hjärta så hårt att jag trodde det skulle hoppa ut och benen kändes som spaghetti. Jag vågade inte ens titta på Peter eller på min kära pappa som stod bredvid... då utropades Majas namn som VINNARE!! Vilken magisk känsla! Vi höll ända fram! Med finfint material -älskade Maja- peppande träningskompisar -husse, Malin & Hamilton- och en urduktig instruktör -min läromästare Lisa- så nådde vi dit.