Viltspår-SM 2008 

 

2008-08-04 

Hemkomna från semester som avslutades med Viltspår-SM i Skåne - mycket nöjda - Maja (CH Pygmalia's Bärglärka) spårade till sig en SM-tia i Söderåsens skogar!

 

Stolt matte och stolt Maja på Söderåsen - SM-10:a - med det vackra diplomet och glaset från SSRK Södra

Fokus låg på eftersöksbiten och vi fick leta benbitar och skinn i spåret. Maja spårade i tuff vegetation där det var blandad terräng med mycket barrmattor som är ovant för oss att spåra på och all denna nya sorts mark blev en utmaning för de flesta hundar. Dessutom var spåret lagt med klövskor, vilket är något vi heller aldrig använder på våra spår. Många fick bryta spåret innan både skott och spårslut eftersom maxtiden på 1 timme gått ut, så vegetationen var en riktig utmaning och nyhet för många näsor.

Spåret då? Majas spår låg som sagt på blandad mark. Spårstarten gick lite knackigt men när vi väl var igång tuffade hon på som hon brukar. Noggrannheten satt i som vanligt och Maja slog öglor längs raksträckorna. Vinklarna 1, 2, 3 gick galanta (oblodade återgångar), däremellan hittade Maja ett kärr som hon passade på att bada i och såg mäkta nöjd ut när hon kom upp som brun springer ur kladdet och luktade...låt oss säga skrutt. Sedan var det dags för lyckan, som hade en radie av 30 meter, och Maja kom in i den och hittade sårlegan som vi markerade för domaren (man passade på att käka upp skinnet också). Vi hade bara tränat blodade lyckor och denna hade en 20 meter lång oblodad utgång. Maja var där och nosade flertalet gånger men vågade aldrig riktigt gå ur den eftersom hon av oss varit helt otränad på oblodade utgångar. Domaren hjälpte oss ur och på spåret igen. Efter 5:e vinkeln, en oblodad återgång som hon tog så fint över en stenmur, var det bara 4 minuter kvar av maxtiden, vi fick gå tiden ut men hann inte till 6:e och sista vinkeln. Maja såg bra snopen ut när jag selade av efter sånt hårt arbete utan belöning, men visst hade vi förståelse för att domarna inte kunde ödsla tid att låta varje hund som bröt få gå till spårslut (något man ofta gör på anlag- och öppenklasser). Efter vårt spår var det lång väntetid tills alla hade gått och tills domarkollegiet hade haft sitt. Jag var säker på att vi skulle komma sist eftersom vi varit tvungna att bryta men det visade sig alltså att många hundar hade haft det tufft i spåret.

Under väntetiden fram till prisutdelningen kom Majas släkt och gammelmatte Ulla från Vellinge och hälsade på oss och vi hade jättemysigt och trevligt med prat, bus och promenader. Maja fick dessutom en försenad SM-vinnar-present av gammelmatte i form av en pipkyckling och ett halsband i skönaste GULD! =) Åh va vacker hon blev, den svarta prinsessan. Det passade henne perfekt - vår lilla guldstjärna!

 

Halvsyster Flisa på besök

 

Dags för prisutdelningen...vi hade alltså lyckats prestera bättre än vad jag vågade gissa ute i skogen och i det ögonblicket (och fortfarande) kändes det som vinst och storslam!

 

Så här såg resultatet ut på SM 2008:

1. SVCH HS 10156 Bianca, Labrador retriever, tik, Karin Lundin, Dalarna

2. SVCH Grinnerås Sea Eagel, Labrador retriever, hane, Antero Hiltunen, Värmland

3. SVCH NVCH Brigadoon Eagle The Hunter, ESS, hane, Marianne Olsson, Västra

4. SVCH Flatterhaft Gibson Les Paul, Flatcoated retriever, hane, Gunilla Erlandsson, Bergslagen

5. SVCH Spader Damens Meia De Leite, Flatcoated retriever, tik, Maria Eng-Johnsson, Södra

6. SVCH Ruel’s Viktorianska Viktoria, ESS, tik, Anne-Marie Eklund, Östergötland

7. SVCH Lablustrious Fox Hill, Labrador retriever, hane, Kenth Öhman, Gotland

8. SVCH Wildn’beauty’s Little Sure Shot, Labrador retriever, tik, Maria Hansson, Västernorrland

9. NORDVCH Perchwater White Pearl, Engelsk cocker spaniel, tik, Ingvar Hansson, Östra

10. SVCH Pygmalia’s Bärglärka, ESS, tik, Malin Reuterhäll, Bergslagen

11. SVCH Breitling, Flatcoated retriever, tik, Sabina Fager, Gävleborg

12. SVCH Toffedreams Rob Roy, Flatcoated retriever, hane, Thomas Regemalm, Norrbotten

13. SVCH Sångfågelns Amorina, Labrador retriever, tik, Annika Dahlman, Småland

 

Våra huvuddomare/domare var Anders Pedersen/Martin Bruck och Anders stog för uppläsning av den öppna kritiken och genomgången av vårt spår: "Den här hunden går under 'Spanieln som aldrig gav upp'. Hon ger aldrig upp. Efter att ha haft problem med spårstarten tuffar det på i bra takt och bra spårarbete, hon hittade det där vattnet vi alla ville åt under en varm spårdag och passade på att bada ordentligt... fortsatte sedan att spåra fint fram till lyckan där hon efter att ha gått in i den fint och hittat sårlegan inte kommer ut ur den, vågar inte riktigt knata iväg den långa sträckan med oblodad utgång och vi hjälper dem ur. Fortsätter starkt trots att man ser att lyckan tagit mycket kraft mentalt, men som sagt, hon ger inte upp och fysiskt verkar hon kunna fortsätta hur länge som helst även om huvudet börjar bli lite trött nu. Efter femte vinkeln får vi bryta eftersom tiden tagit slut. En tiondeplats blev det idag."

 

Stort GRATTIS till Gunilla och Zebbe från Bergslagen som kom 4:a och självklart varmt grattis till Karin och Bianca från Dalarna som fixade segern på Skånemarker!

Maja och jag laddar för kvalet till SM i Dalarna nästa år samt inför det Nordiska Mästerskap för spaniel i Viltspår som ämnas bli av i Sverige 2009. Vi skickar självklart redan nu en lyckospark till Gunilla och Zebbe som knep en av platserna i retrievrarnas svenska landslag och som åker till Danmark i augusti 2009 och tävlar i NM där.